sazehplus

sazehplus

sazehplus

sazehplus

  • ۰
  • ۰

متره بسته

اجازه بدهید در ابتدا در خصوص واژه بسته بیشتر صحبت کنیم. واژه بسته مورد استفاده در این قسمت بیشتر مفهوم پکیج و مجموعه را دارد. یه مجموعه از قیمتهای مصالح، نیرو انسانی، ماشین آلات حمل و ... که در مجموع بهای واحد یک فعالیت اجرایی را با واحد مشخصی بیان می کند. این مجموعه قیمت ها در سالیان اخیر تحت عنوان فهرست بها توسط سازمان های معتبر دولتی (سازمان برنامه و بودجه کشور، معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، شهرداری تهران و برخی کلانشهر ها) منتشر گردیده است و به تعداد زیاد و در پروژه های متعدد مورد استفاده قرار گرفته است.

حال بعد از آشنایی با واژه متره بسته، به تعریف دقیق این نوع متره می پردازیم.

در این روش متره عملیات اجرایی، مقادیر و اوزان مصالح را با توجه به واحد های واقعی هر یک از اقلام کار، از روی نقشه ها و اسناد پیمان محاسبه و متره نموده و در جدول های مخصوص متره و برآورد وارد می نمایند. سپس مقادیر به دست آمده را در قیمت های واحد پایه (معمولاً از فهرست بهای واحد پایه رشته مربوط استخراج می شود) ضرب نموده تا قیمت هر آیتم به دست آید. از روی جمع جبری قیمت آیتم ها، فیمت خالص پروژه حاصل میشود. اگر به این قیمت، ضرایب مربوطه (ضریب بالا سری، هزینه ثابت تجهیز و برچیدن کارگاه، ضریب پلوس یا مینوس پیمانکاران و یا مهندسان مشاور، ضریب منطقه ای، ضریب ارتفاع، ضریب طبقات، ضریب سختی کار) ضرب و یا اعمال شود، قیمت کل پروژه به دست می آید.

در اینجا باید مشخص شود که هر عملیات را با چه واحدی باید محاسبه نمود، وقتی واحد مشخص شد، محاسبه مقادیر کار به توان ریاضی، مهندسی و تجربه شخصی مترور بستگی دارد که بتواند به بهترین و دقیق ترین شکل محاسبات مربوطه را انجام دهد.

همانگونه که در مقدمات فهرست بها نیز قید گردیده است در قیمتهای واحد پایه فهارس بها، هزینه تهیه کل مصالح، ماشین آلات، نیروی انسانی، بارگیری و حمل مصالح و لوازم ماشین آلات مورد نیاز به هر فاصله به استثناء موارد مشخص شده در فهرست بهاء تا پای کار و بار اندازی، اتلاف مصالح، تهیه آب، سوخت، تعمیر و استهلاک ماشین آلات برای اجرای صحیح و کامل کارها طبق نقشه و مشخصات فنی مورد نیاز آمده است، بنابراین برای محاسبه مقادیر مصالح مصرفی در پروژه به روش متره بسته، باید واحدهای مربوطه مشخص شود که بعضی از آنها به قرار زیر است: (البته در فهارس بهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور-سازمان برنامه و بودجه و یا شهرداری و یا وزارت نفت بابت اجرای هر آیتم از عملیات اجرایی، یک شرح ردیف مناسب و قیمت متناسب با آن درج گردیده است که موارد مندرج در ذیل مختصری از این آیتم بندی ها می باشد و علاقه مندان به این مبحث به منظور برداشت صحیح تر و استفاده کاربردی از فهرست بها مورد نظر خود، می بایست به بخش مربوط به فهرست بها در وبسایت کارگشا مراجعه نموده و نسبت به دریافت فهرست بها رسته و رشته مورد نظر، اقدام نماید و بر مبنای آن اقدام به تکمیل برآوردهای پروژه نماید) و در نهایت صورت وضعیت را تدوین می کنید.

۱. کارهایی که به متر مکعب محاسبه میشود؛ مانند عملیات خاکبرداری، خاکریزی ها، بتن ریزی، سنگ چینی، شفته ریزی، آجر کاری به ضخامت ۳۵ سانتی و بیشتر بلوک چینی با بلوک سیمانی به ضخامت بیشتر از 20 سانتی متر و بیشتر و جداول بتنی.

۲. کارهایی که به متر مربع محاسبه می شوند، مانند اندود های مختلف داخلی و خارجی، کاشی کاری، عایق کاری، تیرچه بلوک، طاق ضربی، شیشه، آسفالت نما سازی و …

۳. کارهایی که با متر طول اندازه گیری و محاسبه می شوند، مانند قرنیز ها، انواع لوله کشی ها، نهرکشی، واتر استاپ، درزهای بتن، خط کشی و فلاشینگ ها.

۴. کارهایی که با وزن محاسبه میشوند، مانند کلیه عملیات فلزی، آرماتور بندی، سیمان و آبرولندنی.

۵. کارهایی که با عدد محاسبه می شوند، مانند کلیه ادوات برقی، لوازم بهداشتی و …

۶. کارهایی که با ترکیب دو واحد محاسبه میگردد مانند مترمکعب/کیلومتر برای حمل خاک و نخاله و تن/کیلومتر برای حمل مصالح (سیمان و شن و مصاح سنگی و آجر و آهن آلات) و …

لازم به ذکر است که برای دریافت جداول استاندارد متره و برآورد ریز متره، خلاصه متره، برگه مالی، مالی فصول، خلاصه مالی و ... مربوطه به عملیات اجرایی مختلف می بایست به بخش مربوطه در قسمت فرمت های خام هر بخش مراجعه فرمایید.

منبع : کارگشا

  • ۹۹/۱۲/۱۱
  • sazeh plus

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی